Bygg en rastgård till kenneln

Om man har en kennel vet man också hur viktigt det är att hundarna kan rasta av sig på olika sätt. Ofta har man inte möjlighet att gå ut med alla samtidigt och då kan det vara bra att ha en eller flera rastgårdar att släppa ut hundarna i. Men hur bygger man sådana?

På byggvaruhus som till exempel Buildor med flera finns det mycket intressant material att välja bland. Det är viktigt att man tänker på att materialet ska vara kraftigt. Hundarna ska inte kunna ta sig ut och det är också bra om man ser till att främmande djur inte kan ta sig in till kennelns hundar. Om det är valpar ute eller om hundarna är små är det också bra att tänka på att man förser rastgården med tak så att rovfåglar inte kan komma åt hundarna.

Väggar och golv i rastgården

Om hundarna inte gräver speciellt mycket behöver man ofta inget golv i rastgården. Om hundarna ska vara där mycket kan det dock vara bra att se till att det finns lite torrt underlag de kan sova på. Om hunden gräver kan det vara klokt att lägga ner nät som golv. Då behöver man inte oroa sig för att hunden ska kunna gräva sig ut. När det gäller väggarna i rastgården kan de se ut på lite olika sätt. Det finns färdiga ramar som man sätter ihop, men det går lika bra att bygga väggarna på egen hand. Om det handlar om större hundar kan man till exempel bygga en större rastgård av målade brädor och fästa viltstängsel eller hönsnät på brädorna. Om en del av rastgården ska vara under tak kan man också bygga väggarna av trä så att hundarna får lite mer vindskydd inne i sitt bo.

Inredning i rastgården

När man bygger en rastgård till kennelns hundar kan man inreda den på flera olika sätt. Hur man än väljer att göra är det dock viktigt att man tänker på att rastgården måste vara lätt att städa och sanera. Om en smitta kommer in i bland hundarna måste allt kunna tvättas och skrubbas. Det är därför en fördel om man ser till att skålar, dynor och annat som används kan tvättas i hög temperatur och gärna även kan spolas med högtryckstvätt.

Det är viktigt att se till att hunden har vatten i rastgården. Det får gärna stå lite skyddat så att inte massor av insekter eller fåglar kan bada i det. Några leksaker som hunden eller hundarna kan leka med är också bra. Då är risken mindre att de försöker hitta på något bus eller börjar bråka med varandra. Om hundarna behöver tas ur rastgården snabbt är det också bra om koppel finns lättillgängliga.