Kattbesök på kenneln

Driver du kennel ute på landet där det ofta springer katter på tomter och marker? Det är inte alla hundar som gläds av de frekventa kattbesöken, vilket kan skapa oro på kenneln. Hundarnas mat blir till kattmat och hundskallen ekar mellan gårdarna.

Det finns dock flera saker du kan göra för att skapa en bättre tillvaro på kenneln utan att tvinga bort katterna. I den här artikeln får du de bästa tipsen!

Bygg en “kattgård”

För att undvika allt för mycket hundskall och oro bland hundarna när en eller flera katter smyger runt på kenneln är tipset att istället fokusera på katterna. Du kan helt enkelt snabbt bli kvitt en hel del bekymmer bara genom att anpassa kennelns area på ett bättre sätt.

Börja med att se över kenneln i sin helhet för att få en uppfattning om var katterna oftast kommer in. När du får en bild över katternas rutiner på gården kan du med det som grund bygga en liten “kattgård”. Det innebär inte att kenneln helt plötsligt blir ett hem för traktens alla katter – tvärtom handlar det bara om att ställa ut torrfoder och kattmat på en bestämd plats. Då kommer förmodligen katterna att hålla sig på den platsen omkring kattmaten istället för att strosa runt bland oroliga hundar.

Skapa gemenskap

Det är inte en självklarhet att hundar och katter går bra ihop – oftast kan det vara direkt problematiskt att introducera en hund till en katt när de tidigare inte varit tillsammans. När en hundvalp växer upp tillsammans med en eller flera katter i hemmet är situationen annorlunda. Då blir det ett naturligt inslag för hunden, men när katter plötsligt gör intrång i hundens revir blir det komplicerat.

Trots ett något svårt förhållande mellan katt och hund finns det direkta saker du kan göra på kenneln för att hundarna ska acceptera kattbesöken. Du kan introducera katterna för hundarna på en neutral miljö som båda känner igen. Här är det viktigt att katten har tillgång till “gömställen” för att snabbt fly undan om situationen blir ansträngd vid det första försöket.

I den gemensamma miljön där hund och katt introduceras är det viktigt att kattmat finns på ett ställe och hundmat på ett annat. Genom att separera kattmaten finns det inget större intresse för katterna att smyga sig på hundarna. Sedan är det känt att hundar fokuserar på maten om den finns serverad och alltså “glömmer” bort katterna.