När är valpen redo att säljas?

Att driva en kennel är ett heltidsjobb som innebär att sköta om en hund, att ta med den på utställningar för att få priser som intygar dess friskhet och fina utseende samt att leta efter passande hanar att para sin hund med. Allt detta arbete leder fram till det bitterljuva ögonblick då man som kennelägare ska sälja valparna till deras nya familjer. Men vad måste egentligen göras för att förbereda valparna på detta ögonblick? När är de redo att säljas?

Till att börja med bör varje kennelägare självklart ha koll på att det är olagligt i Sverige att sälja valpar som är yngre än åtta veckor. Under de första åtta veckorna av valparnas liv ska man med andra ord ha dem i sitt hem och sköta om dem, och låta dem vara nära sin mamma för att dia och få den kärlek de behöver.

Något annat man ska hinna med under valparnas tid på kenneln är att göra de veterinärbesök som krävs, och ge valparna deras vaccinationer. Något man bör göra redan från början är till exempel att avmaska valparna, eftersom nästan alla hundar föds med spolmask. Valparna ska sedan avmaskas flera gånger under de åtta veckorna. När valparna är ungefär sju veckor gamla ska de få sina första vaccinationer. De ska då grundvaccineras mot valpsjuka, parvovirus och smittsam leverinflammation. Med tanke på hur noga både uppfödare och köpare vanligtvis är att kontrollera att alla vaccinationer har gjorts, är det konstigt att människor inte lägger större vikt vid att vaccinera sig själva. Kanske beror det på att man inte tycker att man har tid, eller inte kommer sig för med att ta sig ned till vårdcentralen. Då kan det vara bra att veta att man kan få en vaccination på drop-in på Minutkliniken, så att man kan göra det i farten när man ändå är i närheten. Då kan man vara säker på att man är lika skyddad som sin lilla valp.

Slutligen är det vanligt att man ID-märker valpen som uppfödare. Detta är inte obligatoriskt, men kan vara ett bra sätt att försäkra sig om att hunden får ett bättre liv – om det värsta skulle hända, och den missköts av familjen eller försvinner, har man då en bättre chans att få tillbaka den.