Även hundar blir sjuka ibland

Sådant som kan göra hunden sjuk

Liksom oss människor kan även vår bästa vän hunden bli sjuk ibland. Men till skillnad från oss så kan de inte tala om vad som är fel med dem eller vart de har ont. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på sin hunds hälsa och regelbundet kontrollera så att den mår bra. Förutom det dagliga kelandet med hunden kan det vara bra att titta extra noga då och då i öronen, på tassarna och andra ställen där sår och andra hudproblem kan dyka upp. Känner man sin hund väl och vet hur den beter sig när den mår bra är det lättare att upptäcka om den inte skulle må bra eller ha skadat sig på något sätt.

Även hundar blir sjuka ibland

Några vanliga sjukdomar hos hundar är bland annat hälta, magproblem, problem orsakade av fästingbett eller andra bitsår och knölar. En annan vanlig åkomma hos hundar är att de kliar sig överdrivet mycket och det kan vara svårt att veta vad det beror på. Klådan kan komma plötsligt och i vissa fall blir det så illa att hunden kliar bort päls eller får sår som den ständigt kliar upp. En vanlig orsak till detta är att hunden drabbats av någon form av allergi, och för att ta reda på vilken bör man utesluta vissa saker. Till exempel kan det vara något i maten som den är allergisk mot, eller att den har drabbats av ohyra. I vissa fall kan hunden reagera på mögel eller att det på annat sätt är dålig luft inomhus. För att utesluta att problemet finns i hundens hemmiljö bör man göra en besiktning av sitt hem vilket företag som ovk stockholm kan hjälpa till med. Blir hunden inte bättre bör alltid veterinär uppsökas för att göra en utredning och för att hunden ska kunna få eventuell medicinering.

Undvik att hunden drabbas av sjukdomar

Hund på skogspromenad

Många hundar är väldigt matglada och äter gärna allt de kommer över, oavsett om det är avsett för dem eller inte. Hundar har heller inte någon förståelse för vad de tål och inte tål vilket innebär att de riskerar att bli förgiftade när de äter något olämpligt. Symptomen på förgiftning syns inte alltid omedelbart och är inte alltid så tydliga. Därför är det viktigt att se upp vad hunden smakar på, både inne och ute. Något många kanske inte tänker på eller vet om är att till exempel choklad, vindruvor och lök är giftigt för hundar och det är viktigt att inte låta det ligga framme inom räckhåll för hunden. Även läkemedel och råttgift bör hållas undan för den som har hund. När man är ute och går med sin hund är det också viktigt att vara uppmärksam på den om man vet med sig att den är glupsk och gärna äter det den hittar ute. Saker som kan vara farliga för hunden utomhus är bland annat glykol, alger och matrester som den kan hitta vid soptunnor. Symptom på förgiftning är bland annat feber, trötthet, kräkningar och tappad aptit.