Välkommen valp!

Går du i tankarna om att skaffa dig en hund? Du är inte ensam och varje dag blir familjer större genom att en fyrfotad vän kommer in i hemmet. Att äga hund är ett mycket stort ansvar som kräver tid, kärlek och pengar. Har man möjlighet att ge hunden den tid och kärlek som den behöver kan man dock vara säker på att få en kamrat för livet.

För visst är det spännande att skaffa hund, men det är lätt att man fastnar på tanken om hur gulligt och sockersött allt kommer vara – speciellt när hunden är valp. Dock är det viktigt att man är ärlig mot sig själv och känner sig säker på att man lever i en vardag där hundens behov kommer att vara en lika stor prioritet som ens eget liv. I denna text kommer du att få information om vad du behöver tänka på innan du skaffar hund och vad livet med en hund kan innebära.

Oavsett om du köper en liten valp eller en vuxen hund kommer du behöva se till att vara hemma med hunden den första tiden i det nya hemmet. Ju mindre hunden är, desto längre kommer du behöva ta ledigt från skola eller arbete. En liten hund behöver tränas till att vara ensam och en vuxen hund behöver även denna, känna trygghet innan den lämnas själv.

Trots att en hund kan tränas till att vara ensam så bör den inte lämnas själv alldeles för länge. I Sverige finns en lag som styr hur länge en vuxen hund får vara ensam, vilket ligger på max 5 timmar om dagen. Du behöver med andra ord se till att du har den tid som krävs för att hunden ska kunna komma ut under dagarna och få sitt sociala behov uppfyllt, om inte av dig, så kanske av en hundvakt eller på ett hunddagis.

Som tidigare nämnt är det inte bara en dans på rosor, en hund kostar pengar. Som hundägare behöver man betala för vaccinationer, utrustning och tillbehör (t.ex. klosax, trimmer, koppel och matskålar). Utöver detta behöver du se till att din vän är försäkrad och att hunden får den kost som den behöver för att växa och må bra. Om man räknar bort hundens inköpspris så hamnar ändå den totala kostnaden för hundens första år på cirka 11 366 kronor. Det blir många drinkar på krogen, flera biobesök för hela familjen eller varför inte en utlandsresa med den omtalade nivea solkräm i resväskan. Var därför säker på att du kommer ha råd med en hund och att du kan erbjuda hunden en trygg och säker vardag, även under tiden då du befinner dig på arbetet eller inte har möjlighet att vara i hemmet.