Viktigt med nöjda valpköpare

När man driver en hunduppfödning finns det en hel del att tänka på. Många tror att det är ett lätt och roligt jobb men så är inte fallet. I de allra flesta fall kan man inte ha uppfödningen som heltidsarbete utan man behöver ett vanligt jobb som huvudsaklig inkomst. Att föda upp hundar är inte billigt. Dessutom måste man se till att valpköparna blir nöjda med sin valp, annars får man snart lägga ner sin verksamhet.

Inför valpkullen

Det finns en hel del att tänka på inför den första valpkullen och det kan vara bra att läsa på en del så att man som uppfödare är ordentligt förberedd. Om man inte fått någon valpkull innan är det en hel del man måste lära sig. Bland annat måste man ha koll på hur man hjälper valparna om tiken inte kan göra det. Man behöver också ha en del koll på hur en normal förlossning går till.

Se till att valpköparna är nöjda

När valparna fötts och sålts kan det vara klokt att se till att valpköparna är nöjda. Genom att skapa enkäter och låta valpköparna svara på några frågor kan man se om de är nöjda med sin valp. Det kan också vara bra att fråga innan valpköpet om det är så att köparen förväntar sig något speciellt av sin valp. Då kan man rekommendera en mer social valp eller en hund som motsvarar deras förväntningar. Då är risken mindre att köparen blir missnöjd.

Vad bör valpen få med sig?

När en valp flyttar från sin uppfödare blir det en rejäl omställning för valpen. Den flyttar från sin mamma, sina syskon och den familj den är van vid. Då kan det vara bra att låta valpen få med några saker den känner igen. En filt med kullens doft, en favoritleksak och lite av den mat valpen är van vid brukar alltid följa med. Det finns speciella valppaket man som uppfödare kan beställa till en låg kostnad. Det ger dessutom ett extra seriöst intryck.

Valpköpen ger inkomst

Som uppfödare måste man komma ihåg att det är valpköpen som ger inkomster. Om en köpare är missnöjd kommer ryktet snabbt att sprida sig. Många gånger kan man då gå miste om en hel del pengar. Ibland beror missnöjet på något så enkelt som ett missförstånd och det kanske inte egentligen är valpen köparen är missnöjd med.

Rätt pris och rätt köpare

När man som uppfödare ska sälja en valp måste man se till att valpen säljs till rätt pris. Dessutom bör man se till att den hamnar hos rätt köpare. Som uppfödare kan man inte vara helt säker på att valpköparen verkligen vill väl och det är alltid bra att fortsätta hålla kontakten med köparen.