Att en hund är en patrullhund innebär att hunden jobbar tillsammans med en soldat, till exempel i hemvärnet. För att få vara soldat med hund så måste både människan och hunden genomgå flera utbildningar. Patrullhundskursen är en av dessa utbildningar. För att hunden ska få gå denna utbildning så måste den uppfylla dessa kriterier: hunden måste ha ett hårlag som innefattar underull och täckhår, hunden ska ha röntgade (och godkända) höftleder och armbågar, hunden får inte vara mindre än 45 cm i mankhöjd, den ska vara vaccinerad och ID-märkt, samt i åldersspannet mellan 18 månader och 5 år, hunden måste även vara skottfast.
Utbildningen går man via Svenska Brukshundklubben, och kursen kan ges i lite olika utformningar. Dessa olika alternativ kallas traditionell kurs, internatkurs, och helgkurs. Vid den traditionella kursen ges utbildningen under flera halvdagar (till exempel kvällar och helger), vid internatkursen ges den under tre olika utspridda veckor, och helgkursen innebär att den ges under återkommande hela helger. De två senare alternativen innebär övernattningar, vilka Svenska Brukshundklubben ekonomiskt står för, men vill man lyxa till det lite så kan man naturligtvis boka ett eget hotell, Hotels rabattkod ger billiga hotellövernattningar. Det ingår även mat under utbildningsdagarna.
För att få ta del av den här utbildningen måste man göra ett inträdesprov med sin hund. Detta inträdesprov består av flera olika moment, bland annat samarbete mellan hund och förare, skottsäkerhet, tillgänglighet, bastjänst och bevakningsprov. Om hunden klarar detta inträdesprov och samtidigt uppfyller kriterierna för att få bli patrullhund, så är hundföraren välkommen att gå kursen för patrullhundar med sin hund.
Krav på hundföraren
Hundföraren måste också uppfylla vissa kriterier för att bli godkänd för denna kurs. Först och främst måste man vara medlem i Svenska Brukshundklubben, och så måste man även vara tillgänglig för tjänstgöring inom Hemvärnet, samt bli godkänd vid säkerhetskontroll och ha godkänd fysik. Naturligtvis måste man även vara svensk medborgare och myndig. Uppfyller man alla dessa kriterier, samt har en godkänd hund, och även har klarat av intagningsprovet – då är det bara att köra igång med kursen!
När alla kriterier är uppfyllda och hundföraren har fått plats på utbildningen med sin hund så ska ett utbildningsavtal upprättas. Där ska hela utbildningsplanen beskrivas och även vilken befattning inom Hemvärnet som detta ska leda till. Efter det kallas hundföraren till en intervju hos den militära myndigheten, och får efter det hämta ut sin militära utrustning.
Att vara hundförare till en patrullhund är både krävande och givande. Det ligger enormt mycket träning bakom ett ekipage inom Hemvärnet, och den träningen måste upprätthållas kontinuerligt. Men tack vare allt jobb får man också ha mycket roligt tillsammans med sin hund, och att ha ett arbete att utföra tillsammans stärker bandet mellan människa och hund något enormt. Om man även gillar att tävla med sin hund finns i sommar (år 2018) chansen att deltaga i Försvarsmaktsmästerskapen i Olofström, då får alla patrullhundar en chans att visa vad de går för.