Så undviker du smugglade valpar

På senare tid har det tyvärr blivit vanligare att hundar smugglas in i Sverige. Det handlar om valpar som transporteras över gränsen för att sedan säljas till privatpersoner. Om du ska köpa en valp måste du undvika en smuggelvalp till vilket pris som helst. Många gånger har dessa valpar behandlats väldigt illa och de kan ha dolda sjukdomar som både har uppkommit under transporten eller tidigare. Ibland kan dessa valpar ha drogats för att verka piggare än vad de är. Köper man en sådan här valp stöttar man en olaglig och inhuman verksamhet.

Fråga, hälsa på och se igenom papper

Många som köper valpar gör det genom olika annonssidor, men se upp! hunden du vill köpa kan vara insmugglad när du köper från dessa ställen. Om du ska köpa en valp måste du alltid komma och kolla på den i det hem där den bor. Gå aldrig med på att få se valpen utanför hemmet, även om säljaren insisterar. Be om att få se valpens föräldrar och eventuell stamtavla. Köp aldrig en valp som inte har grundvaccinationen och självklart ska du även få se bevis på att detta har gjorts hos veterinären. Var inte rädd för att ställa frågor och kräva svar. Seriösa uppfödare är vana med detta och är ofta mer än glada att svara på dina frågor.

Varför köper folk smuggelvalpar?

Många köper valpar på impuls och när de får se söta bilder på valparna som dessutom säljs till ett fantastiskt pris ställer dem inte så många frågor. Valparna som smugglas in är ofta rashundar och de säljs för en fraktion av det pris som en riktig rashund skulle kosta. Gå inte på detta knep, för många av dessa valpar har som sagt dolda sjukdomar och då kan de behöva avlivas. Du kan istället sälja fakturor för att få råd med en äkta rashund, eller spara över tid för att vara säker på att du får en hälsosam och glad valp som inte har utnyttjats av skumma personer. Sprid gärna ordet om problemet med smuggelvalpar, för så länge folk köper denna typ av valpar kommer smugglarna fortsätta.