Förbered hemmet för valpar

Att starta en kennel betyder att man kommer att ha inte bara en, utan förhoppningsvis en hel drös valpar i sitt hem. Och även om man bara kommer att ha dem under de åtta veckor det tar för valparna att bli tillräckligt gamla för att kunna säljas till sina nya ägare, är det mycket viktigt att valparna har det bra och är så säkra det bara går under den tiden. Därför finns det vissa saker man kan behöva anpassa i hemmet, för att göra det så valpvänligt som möjligt.

På många sätt kan valpar jämföras med mänskliga barn: de är till exempel nyfikna, och kommer att vilja utforska sitt nya hem så fort de har växt till sig tillräckligt mycket för att kunna gå. Det kan vara tillräckligt svårt att hålla uppsikt över en valp hela tiden, för att försäkra sig som att den inte gör något farligt, och om man har en hel kull är det nästintill omöjligt. Därför är det viktigt att man stänger av de platser i hemmet som kan utgöra en fara för valpar, som dörren ut till balkongen eller altanen, eller öppningen ner till trappan. Ett mycket effektivt hjälpmedel i detta fall är barngrindar, som är lika effektiva mot valpar som mot barn. Under större delen av tiden kommer man dock sannolikt att ha valparna i en inhägnad, vilket är att föredra både för ens egen mentala hälsas skull, och för valparnas säkerhets skull.

Man kan också behöva installera dörrar på platser där man tidigare inte hade dem, till exempel in till köket. Genom att man försäkrar sig om att man kan stänga ute eventuella valpar på vift från köket, behöver man inte oroa sig för att valparna ska hinna få i sig sådant man tappar på golvet, som kan vara farligt för valpen både på grund av kvävningsrisken och för att det kan vara giftigt för hundar. Förutom choklad, som de flesta känner till, är även lök, russin, vindruvor och jäsande degar mycket farligt för hundar att få i sig. Du hittar dörrar för alla smaker på Byggmax.se, så att du kan få både säkerhet och stil till ditt hem.

Precis som med barn gäller det också att tänka på att valparna inte kommer åt några giftiga kemikalier, till exempel de man förvarar i städskåpet. En valp kan snabbt bita sig igenom de plastförpackningar som omsluter kemikalierna, vilket gör att det är viktigt att de inte kommer åt dem alls i första taget. Förutom att vara noga med att ställa undan städmedlen när man är klar med dem, kan man också skydda sina valpar lite extra genom att sätta en hasp eller annan låsanordning på dörrarna till städskåpet.

Självklart är det också viktigt att det inte ligger några sladdar framme som valpen kan tugga på – det kan vara livsfarligt för valpen. Om man inte kan få alla sladdar att ligga utom räckhåll (vilket kan vara svårt i ett modernt hem med mycket elektronik) måste man helt enkelt se till att hålla valpen under uppsikt hela tiden.