Allmänna fakta om kennlar

 

Att ha en kennel innebär att man föder upp hundar och registrerar de hundarna man föder upp med kennelnamnet. Man föder upp valpar som man sedan säljer eller har kvar. För att bli tagen som en seriös kennel så krävs det att man är medlem i Svenska Kennelklubben, vilket är själva huvudklubben för alla kennel- samt övriga
hundägare i Sverige. Som uppfödare så kan man alltid vända sig till Svenska Kennelklubben för att få råd och stöd, eftersom detta är en av klubbens allra främsta uppgifter. Att kunna vända sig till Svenska Kennelklubben för att hitta all den fakta man behöver är guld värt, eftersom det är lätt att stöta på olika slags problem på vägen när man föder upp hundar.

Shelter for homeless dogsI Sverige är det Svenska Kennelklubben (SKK) som står för regelverket när det kommer till hunduppfödning. Dessa regler är väldigt olika i alla länder världen över, men här i Sverige så är det mycket strikta regler för att hundarna skall kunna få ha det så bra som bara möjligt.

En kennel kan föda upp flera olika hundraser, men vad som är allra vanligast är att en kennel väljer att satsa på att föda upp endast en hundras. Detta gör att kenneln är helt dedikerad till just den hundrasen och är specialiserade på rasen, vilket i sin tur oftast gynnar uppfödningen av just den rasen.

Alla kennlar har ett alldeles unikt och eget namn, vilket man registrerar de hundar som man själv föder upp med.
Om man exempelvis har “Cherrycane” som namn så kanman registrera en egenuppfödd hund som “Cherrycane’s Puppies locked in the cageSuper Diva”. Det är väldigt kul att ha en uppfödning av hundar och ha ett eget kennelnamn då man verkligen får låta sin kreativa sida komma fram och hitta på stamtavlenamn som passar för just dina hundar.

Som kennel så kan man också få olika utmärkelser om man har skött kenneln riktigt bra under året. Bland annat så finns det utmärkelsen “Årets uppfödare” som man kan få om ens egna rasklubb tycker att just en själv är den uppfödare som har skött sin uppfödning bäst under det gångna året.