Svenska Kennelklubben

Som hundägare och kennelägare är du med största sannolikhet medlem i Svenska Kennelklubben (SKK), som är den svenska riksorganisationen för hundägare. Om du inte redan är medlem, finns det flera anledningar att bli det.

Svenska Kennelklubbens arbetar nämligen med att försvara dina rättigheter som hundägare i samhället. Om du vill stödja arbetet med dessa frågor är det bästa sättet därför att bli medlem. Om du dessutom är kennelägare finns det ytterligare frågor som Svenska Kennelklubben arbetar med som ligger i ditt intresse, till exempel att skapa de förutsättningar som krävs för att kennelägare ska kunna bedriva sund avel – det vill säga att avla fram hundar som är friska och glada, vilket väl är det som varje kennelägare drömmer om. Svenska Kennelklubben arbetar bland annat för detta genom att samarbeta med de olika rasklubbarna som finns runt om i landet, som arbetar med så kallade rasspecifika avelsstrategier. Dessa strategier är framtagna just för att motarbeta de ärftliga sjukdomar som är vanliga inom särskilda hundraser. Förutom detta övergripande arbete jobbar SKK också mer handgripligt genom att de utbildar kennelkonsulenter, som kan hjälpa kennelägare med alla frågor kring hur man driver en kennel enligt SKK:s regler och krav. Allt för att svenska kennlar ska producera friska och glada hundar. Frågor man har som kennelägare kan handla om allt från hur man hittar en lämplig avelshund för sin tik till hur man bör inreda kenneln så att den bäst passar hundarnas behov. Vilka behov en hund har beror naturligtvis på vilken ras det handlar om, men vissa saker har alla hundar gemensamt, till exempel att de tycker om att ligga och slöa i en skön soffa tillsammans med sin husse eller matte. Om du som blivande kennelägare letar efter en stor och rejäl soffa för att kunna mysa tillsammans med din hund (eller dina hundar) ska du därför gå in på Furniturebox.se, där du hittar soffor i alla storlekar.

dog-1086286_960_720Det finns också många anledningar att gå med i SKK som ”vanlig” hundägare. Förutom att man precis som kennelägare kan få stöd och råd gällande skötseln av sin hund, anordnas också en rad olika aktiviteter genom SKK för hundägare. Det kan handla om allt från lydnadskurser och valpkurser till träningar och tävlingar inom olika hundsporter som lydnad, agility, viltspår och apportering.

Det som beskrivits ovan är ändå bara ett axplock ur SKK:s verksamhet, som har utvecklats och breddats under klubbens mer än 100-åriga existens. SKK grundades nämligen redan år 1889, av Adolf Patrik Hamilton. Ursprungligen var klubben endast öppen för jakthundar, men idag omfattas alla hundraser av klubbens aktiviteter och regelverk. Sammanlagt har klubben mer än 300 000 medlemmar, som organiseras genom 24 olika länsklubbar (som i sin tur kan ha flera lokala klubbar). Du kan med andra ord utan svårighet hitta en kennelklubb nära dig.